Szivárvány Óvoda
Eszterlánc Tagóvodája
3300 Eger Remenyik Zs. utca 17.
06-30-201-2986
remenyikovi@ekvi.hu
2017.04.01. HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Tízórai abcde
Ebéd bcdef
Uzsonna cdefg

"Foglalkozzunk meleg, sugárzó szeretettel
a gyermekekkel, és akkor ők csodára képesek.
Ezt senki sem tudja utánunk csinálni,
csak a jó óvoda a jó óvónőivel"
Egy ismeretlen óvónő

Óvodánk Eger város központjában, jól megközelíthető helyen, mégis csendes, nyugodt környezetben helyezkedik el. Az 1980-ban készült lakóövezet közepén álló épületben négy barátságos, jól felszerelt csoportszoba, tiszta, esztétikus környezet, fogadja az óvodás korú gyerekeket. A csoportszobák helyiségéhez saját öltöző és mosdó is tartozik. Férőhelyünk száma: 100 fő. A csoportok összetételét tekintve egyaránt megtalálható osztott, homogén, életkorban közel álló gyermekekből álló és vegyes életkorú, osztatlan csoportok.
Nevelőtestületünkben egységes elveken alapuló szemléletet képviselve őrizzük, és visszük tovább a meglévő intézményi tradicionális értékeinket, de nyitottak vagyunk az innovatív, újszerű irányzatok megismerésére, bevezetésére is. Óvodapedagógusaink száma: 8 fő, melyből egy fő a tagóvoda vezetői feladatokat is ellátja.
Az egészségmegőrzést, a mozgást, az egészségtudatos életmódot, a mentális egészségvédelmet kiemelten kezelik az óvoda elhivatott óvodapedagógusai, dolgozói.
Egyedülálló, sok eszközzel felszerelt tornaterem áll a gyermekek rendelkezésére, ami naponta biztosítja az irányított, és szabad mozgásos játékok szervezését.

Ebben a helyiségben adunk lehetőséget az egyéb - óvodán kívüli szakemberek által szervezett - játékos mozgásos foglalkozásoknak, sportolási lehetőségeknek.
Nagy kincsnek tartjuk saját főzőkonyhánkat, így frissen elkészítve kerülhetnek a gyermekek tányérjára a megfelelő mennyiségű és minőségű, tápláló, vitamindús ételek, italok. A gyermekek időközönként helyszíni foglalkozások alkalmával szerezhetnek személyes tapasztalatokat a főzés mozzanatairól, konyhatechnikai eljárásokról.
Az óvodapedagógusok a gyermekekkel együtt rendszeresen készítenek egészséges ételeket, italokat, közben megismerhetik a „reform élelmiszerek” ízeit, az elkészítés módját, örömét, élményét. A recepteket a szülőkkel is megosztjuk az óvoda faliújságján. Minden héten tartunk zöldség, gyümölcsnapot.

Az egészséges életmód iránti igény, és a zöldség- gyümölcsfogyasztáshoz való pozitív attitűd kialakulását segíti elő az óvoda udvarrészén található elkerített konyhakert, melyben a gyerekekkel közösen ültetünk különböző növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Gondozásuk közben az óvodások folyamatosan figyelemmel kísérhetik fejlődésüket, mely nemcsak élmény, hanem sok ismerethez, tapasztalatszerzéshez is juttatja a gyermekeket.
Valljuk, hogy egészségesen fejlődni csak egészséges környezetben lehet. Már óvodás korban fontosnak érezzük elhinteni a gyermekekben a földünk, környezetünk védelme iránti elhivatottság magvait. Alkalmat teremtünk a mindennapokban az újrahasznosítás lehetőségeinek beillesztésére.
Csodálatos, tágas, zöld növényekkel, fákkal teli udvarunk számos lehetőséget kínál a környezetvédelem, a környezettudatos életvitel kibontakoztatására: ● Megismertetjük és gyakoroljuk a szelektív hulladékgyűjtést.
● Gondoskodunk a madarakról az óvoda udvarán.
● Virágokat, bokrokat, facsemetéket ültetünk és nevelünk, a tisztább levegőért cserébe.
Az egészségvédelem, és a prevenció érdekében igyekszünk kihasználni a sószobánk kedvező adottságait.

Hagyományaink, tradícióink:

Szüreti napunk alkalmával minden évben meghívjuk a tagóvodák óvodapedagógusait, óvodásait. Játékos formában felidézzük a népi rítushoz fűződő szokásokat, a szüreti munka és az azt követő szüreti mulatozás hagyományait.
● Az Adventi várakozás időszakában óvodánk dolgozói és gyermekei gyertyagyújtással és meghitt ünnepi műsorral közösen élik át az ünnepvárás hangulatát.
● A Víz Világnapját óvodai szinten is megrendezzük. Aznap minden dolgozó, és gyermek kék színű ruhát ölt; ezzel hívjuk fel a figyelmet a víz kincset érő fontosságára.
● A tanköteles korú gyermekeknek az óvoda utolsó évében Erdei Manó Tábort szervezünk.
● Népi mesterségekkel, hagyományokkal történő ismerkedés, nemzeti identitás erősítése, kiállítások szervezése „Eszterlánc Mesterműhely” keretében.

Szülőkkel való kapcsolatunkat az „Apró csodák kéz a kézben” szlogen jellemzi. Hisszük, hogy csakis a szülőkkel együttműködve, igazi partnerkapcsolatot kialakítva, az óvodai nevelés alapértékeit hangsúlyozva valósíthatjuk meg kitűzött céljainkat, feladatainkat.
● Minden évszakban szervezünk egy közös játszóházat a szülőkkel.
● Hagyománnyá vált nálunk a Márton napi lámpás felvonulás, melyet szülőkkel való közös játszóház, hagyományhoz illő ételek fogyasztása színesít. A tornatermünkben elődeink örökségét, kiállítás keretén belül tekinthetik meg a szülők.
● Előadásokkal, meghívott vendégekkel, vitamindús ételekkel, zenés tornával, kóstolókkal várjuk a vendégeket a novemberben megrendezésre kerülő Egészség Napunkra.
● Minden nevelési év végén megrendezzük a Családi napot, melyen rengeteg program, élmény várja a szülőket, gyermekeket egyaránt. Az együtt átélt kedves pillanatok segítenek az együttműködés elmélyítésében, s egyben jó lehetőség a kapcsolatok ápolására egyaránt.
1998 óta segíti intézményünket a „FELELŐS VAGY A RÓZSÁDÉRT” Óvodásokért Alapítvány, melynek célja az Eszterlánc Tagóvodába járó 3-7 éves korú gyermekek képességeinek, sokoldalú harmonikus fejlesztéséhez szükséges tárgyi és működési feltételeinek biztosítása. Rendszeresen részesülünk támogatásban az udvari sporteszközök bővítése, cseréje, karbantartása; az óvoda nevelő-oktató munkájához szükséges eszközök biztosítása, korszerűsítése; az iskolára való felkészítés terén. Továbbá kulturális, sport programok szervezéséhez, a gyermekek környezetvédelmi ismereteinek elmélyítéséhez kapcsolódó kirándulások, táborok megrendezéséhez biztosít anyagi segítséget.

   Magyarország megújul

A Katica és Eszterlánc tagóvoda a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott TÁMOP 3.1.5.-09/A-2-2009-0042.sz.pályázatával 6.118.120 Ft támogatást nyert. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Projekt címe: Pedagógusok új szerepben a Katica és Eszterlánc tagóvodában. A pályázat keretében óvodánkból Penczuné Varga Emőke, a Katica tagóvodából Balázsi Sándorné óvodapedagógusok 2010.08.23-án megkezdték tanulmányaikat az egri Eszterházy Károly Főiskola Pedagógus szakán. A tanulmányaikat kiválóeredménnyel 2012.06.13-án teljesítették. Egyéni bánásmód, differenciált tanulmányszervezés szakterületen pedagógusi szakvizsgát szereztek.

Projekt leírása: Az óvodai pedagógiai programunkban kiemelten fontos a differenciálás, a tehetséggondozás, az egyéni bánásmód elvének alkalmazása.Lényeges feladatunk az iskolai tanulási zavarok megelőzése, a prevenció. Ennek érdekében szükséges a tehetséges, a szociálisan hátrányos, a még egy évet óvodában maradó gyerekek fejlesztése. A szakvizsgázott óvodapedagógusaink feladata ebben a munkában való részvétel és a feladatok koordinálása.

Kedvezményezett: Szivárvány Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Címe, elérhetősége: 3300 Eger, Remenyik Zs. utca 17. 06-30-749-5346
Közreműködő szervezet: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. 06-1-273-4250 www.esza.hu

Szervezeti és Működési szabályzatPedagógiai ProgramHázirendAdatkezelési SzabályzatÉszrevételek


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata
Minden jog fenntartva 2024 (c)